Stadions WK 2022

Hypermoderne arena’s

In lijn met de moderniteit van de stedenbouw zullen ook de stadions van Qatar worden gekenmerkt door een zeer moderne vormgeving. Veel stadions zijn echter nog in aanbouw en men vreest ervoor dat sommige stadions zelfs nog niet gereed zijn wanneer het WK aanbreekt. Het grootste beoogde stadion zal worden gebouwd in Lusail: het Lusail iconic stadion. Dit stadion zal uiteindelijk onderdak moeten bieden aan 86.250 supporters. Het stadion zal een fraaie vormgeving krijgen en zal voor een groot gedeelte worden voorzien van zonne-energie, zodat dus ook rekening wordt gehouden met een duurzaam energiegebruik. De meeste stadions zullen worden gebouwd in de hoofdstad, Doha.

Bestaande stadions

Het twee bestaande stadions in deze stad zijn het Thani bin Jassim stadion en het Khalifa International stadion. Het Thani bin Jassim stadion opende de deuren in 2003 en biedt toegang tot 25.000 bezoekers. Het doel is echter dat het stadion wordt uitgebreid naar een capaciteit van 44.740 bezoekers. Aan dit stadion wordt gebouwd en het doel is om het gebouw te voorzien van een gevel in de kleuren van de vlaggen van de landen die zich hebben geplaatst voor het toernooi. Het Khalifa International stadion biedt nu toegang tot 40.000 toeschouwers, maar de bedoeling is dat ook dit stadion flink wordt uitgebreid. Uiteindelijk moeten 68.030 toeschouwers WK duels kunnen bewonderen in dit stadion.

Te realiseren stadions

Ook het Qatar University stadion is een reeds bestaand stadion, maar dit stadion wordt momenteel alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden en atletiekwedstrijden van de universiteit. Het stadion kan ook slechts 7.000 toeschouwers herbergen, maar het doel is dat ook het Qatar University stadion flink zal worden uitgebreid voor het WK. De geplande stadions in Doha zijn het Sports City stadion (46.890 bezoekers), het Education City Stadion (45.350 bezoekers) en het Doha Port stadion (45.000 bezoekers voor WK, 70.000 bezoekers voor atletiek).

Bijstelling van de ambities

Ook in Al-Rayyan, Umm Salal, Madinat ash Shamal, Al Khor en Al Wakrah is de bouw van een stadion gepland of wordt een bestaand stadion uitgebreid. Ieder stadion zal een capaciteit van meer dan 40.000 bezoekers krijgen en met 12 stadions in totaal zijn er dus veel wedstrijdlocaties. Omdat het overgrote gedeelte van de stadions nog niet is gerealiseerd, zijn er zorgen of de stadions tijdig klaar zijn. Volgens diverse bronnen heeft Qatar het voornemen gewijzigd en doelt het land nu op 8 of 9 stadions voor het WK.