Speelsteden WK 2022

Het WK 2022 met gloednieuwe speelsteden

Dat het WK voor het eerst in een land in het Midden-Oosten wordt gespeeld, is niet het enige opzienbarende feit. De speelsteden zijn allemaal uiterst moderne steden die nauwelijks een historie hebben. Hoewel het land wel degelijk een uitgebreide historie heeft die terugvoert naar de Oudheid zijn veel steden nog geen eeuw oud. Voor voetbalsupporters die van het WK een vakantie maken en graag historische binnensteden bezoeken, is Qatar in dat kader niet het meest ideale land om te bezoeken. Voor mensen die graag grote, zeer moderne steden bezoeken, kan Qatar een interessante bestemming zijn.

Doha de belangrijkste speelstad tijdens het WK 2022

Vanzelfsprekend is Doha, de hoofdstad van Qatar, de voornaamste speelstad van het WK. Doha is een stad met ongeveer 1.351.000 inwoners en daarmee is het qua inwonertal de grootste stad van het land. Het is onduidelijk waar de stad naar is vernoemd. Mogelijk is Doha een verbastering van het Arabische ‘Ad-Dawha’, wat ‘de grote boom’ betekent. Dit is een verwijzing naar een opvallende boom die op de locatie stond waar het oorspronkelijke vissersdorp, die uiteindelijk uitgroeide naar de huidige stad, werd gesticht. Doha is ongeveer 200 jaar oud. Het is uiteindelijk de bedoeling dat deze stad 5 stadions zal herbergen waar WK duels zullen worden gespeeld.

Speelstad Al-Rayyan

Na Doha is Al-Rayyan waarschijnlijk de voornaamste stad van Qatar. Qua oppervlakte is Al-Rayyan de grootste gemeente van Qatar en met een bevolking van 725.750 mensen is dit evenals Doha een stad met een hoog inwonertal. In 1979 werd begonnen met de bouw van de gemeente en het aantal inwoners groeide erg snel: in 1986 bestond de bevolking van Al-Rayyan reeds uit meer dan 90.000 mensen. Hoewel het dus een grote stad betreft, fungeert Al-Rayyan hoofdzakelijk als voorstad van Doha. Deze gemeente heeft dan ook nog veel stroken land waarop nog geen ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Overige speelsteden van het WK in Qatar

Behalve bovengenoemde steden zijn ook Al Khor, Lusail, Al Wakrah, Umm Salal en Madinat ash Shamal. Ook deze steden zijn behoorlijk nieuw en in dat kader is Lusail de opvallendste stad. Lusail is namelijk een stad die nog altijd in aanbouw is. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Lusail uiteindelijk zal uitgroeien tot een stad met 260.000 inwoners. De bestemming van Lusail zal voornamelijk in het kader van luxe staan. Zo zullen in de stad jachthavens, residentiële gebieden, mondaine winkelcentra en vrijetijdsfaciliteiten worden verwezenlijkt. Ook zal voor het WK een stadion in deze stad worden gerealiseerd.