Over Qatar

Qatar is een land van tegenstellingen

Qatar is een land van grote tegenstellingen. Enerzijds is het een zeer modern land met een uitzonderlijke rijke bevolking. De steden en de architectuur behoren tot de modernste ter wereld en bijzonder veel bedrijven hebben vestigingen en investeringen in Qatar. Voor een groot deel heeft dit te maken dat het land rijk is aan olie. De oliebronnen zijn dan ook een belangrijke pijler voor de welvaart, alhoewel ook het toerisme en de aanwezigheid van westerse expats de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen. Voor hoogopgeleide en bemiddelde westerlingen is Qatar in veel opzichten een aantrekkelijk land.

De benoeming van het WK voetbal in 2022 aan Qatar is omstreden, omdat de benoeming om het toernooi aan Qatar te geven in verband wordt gebracht met omkoping en corruptie.

Strenge wetgeving

Anderzijds wordt Qatar ook gekenmerkt door de sharia, strenge wetgeving die op islamitische waarden is gestoeld. De wetgeving in Qatar is een combinatie van sharia recht en continentaal recht (zoals we dat in Nederland kennen). Duidelijke kenmerken van de strenge islamitische wetgeving is dat alcoholgebruik of overspel in Qatar kan worden bestraft met stokslagen. Voor homoseksualiteit kan men worden gestraft met de dood. Westerse expats of toeristen worden dan ook regelmatig gewaarschuwd voor de strenge wetgeving in het land, omdat ze door het hete klimaat aldaar geneigd zijn om zich luchtig te kleden. Korte broeken, korte rokjes, bikini’s en andere korte kledij kunnen in Qatar niet overal vrijelijk worden gedragen.

Diverse bevolking

De bevolking van Qatar bestaat uit meer dan 2.2 miljoen mensen en is zeer divers. Het grootste gedeelte van de bevolking is Arabisch en islamitisch (voornamelijk soennitisch). De Arabieren maken voor 40% deel uit van de bevolking en zijn voor een groot deel afkomstig van stammen uit Oman die in de loop van de 19e eeuw naar Qatar migreerden. Voorts zijn er ook grote groeperingen die afkomstig zijn van latere arbeidsmigranten, voornamelijk Indiërs en Pakistanen. Ook aanzienlijke groepen Iraniërs, Nepalezen, Filipino’s, Egyptenaren, Bengalen en Sri Lankanen vormen een groot deel van de bevolking.

Bewijzen van oude geschiedenis

Behalve de hypermoderne steden zijn in het land ook bewijzen van oude geschiedenis te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld ruïnes uit het IJzeren Tijdperk en is in het land ook een fort uit de tijd van het rijk van de Omajjaden te bewonderen. Een moderner fort is het Zubarah fort dat in 1938 vlakbij de kust werd gebouwd. Voor liefhebbers van geschiedenis heeft Qatar dus ook wat te bieden. Bij een bezoek aan Qatar is waakzaamheid voor hitte geboden: in de zomer kunnen temperaturen oplopen tot 50° C. Voor toeristen die niet zo hitte zijn gesteld is een bezoek aan Qatar derhalve geen aanrader.